Ψωμί με καρύδια & σπόρια

Υλικά που θα χρειαστείτε…

  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
  • 500 ml µπίρα
  • 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο * 20 γραμ. ζάχαρη * 10 γραμ. αλάτι
  • 1 κ.σ. µπέικιν πάουντερ
  • 80 γρ. καρύδια (ψίχα), ελαφρώς σπασµένα
  • 2 κ.σ. διάφορα σπόρια (ηλιόσπορoι, λιναρόσποροι, σουσάµι, πασατέµπος)
  • λίγο βούτυρο και αλεύρι (για τις φόρμες)
  • 2 κ.σ. παρµεζάνα, τριµµένη
  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
  2. Σε ένα µπολ βάζουµε το αλεύρι και ρίχνουµε σταδιακά την µπίρα, ανακατεύοντας συνεχώς µε το σύρµα, µέχρι να σχηµατιστεί ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το µπέικιν πάουντερ και τα καρύδια και ανακατεύουµε λίγο ακόµη, µέχρι να ενσωµατωθούν τα υλικά στο µείγµα.
  3. Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε 2 µακρόστενες φόρµες για κέικ και µοιράζουµε το µείγµα.
  4. Πασπαλίζουµε µε τα σπόρια και την παρµεζάνα και ψήνουµε για περίπου 1 ώρα (ή µέχρι να πάρουν χρώµα τα ψωµιά).
  5. Τα βγάζουµε από τον φούρνο, τα αφήνουµε να σταθούν λίγο και τα ξεφορµάρουµε προσεκτικά.